Hus og hage,  Interiørdesign,  Livsstil,  Nyheter,  Opplevelser

Lag integrert og smart belysning på egen hånd med LED-striper


Smarte hjem er i vinden som aldri før, men det er ikke alle løsninger som er spesielt praktiske. Belysning er et av de få områder der teknikken faktisk har modnet til et nivå der det finnes et bredt utvalg, kombinert med mange forskjellige funksjoner. En enkel LED-lys stripe kan bygges ut med smarte kontrollere og flere forskjellige ekstrakomponenter, slik at du faktisk får en belysningsløsning som gjør det du vil.

Fordelene ved å bruke LED-striper med smarte hjem

I 2022 er praktisk talt all belysning basert på LED, uansett om det er i form av tradisjonelle pærer, integrerte armaturer eller LED-striper. Når det er sagt, er en LED-lys stripe ekstra fleksibel når det gjelder plassering. Det er selvfølgelig nødvendig med nærhet til strøm, men samtidig har mange produkter relativt generøse ledninger til sammenkobling. Det kan være lurt å velge et system som kan bygges ut, både i lengde og basert på kontrollere som styrer flere LED-striper.

LED-striper og andre tilsvarende formater trenger ikke forholde seg til begrensningen som følger med de gammeldagse lyspære-formatene. Disse var tross alt designet med tanke på hvordan glødepærer fungerte, med behov for en kapsling med spesielle gasser. I dag er disse begrensningen ikke relevante lenger, og det er viktig å ha det i bakhodet når du designer en belysningsløsning.

Interessante områder for plassering av LED-striper

LED-striper skaper helt nye muligheter når det gjelder hvordan du kan lyse opp et rom. Du trenger ikke å være begrenset av klassiske kategorier som taklamper, gulvlamper eller vegglamper – en LED-stripe kan integreres på en mengde andre plasser i boligen.

  • Skjult belysning under møbler eller interiør kan være svært interessant. Det er selvfølgelig viktig å ikke gå til overdrift, men LED under benker, seng eller annet interiør kan skape både en dekorativ effekt og en praktisk indirekte belysning.
  • LED-belysning kan også plasseres langs med lister, bak bjelker og andre steder med potensiale for å skape spennende effekter. Vær kreativ, og finn områder i hjemmet ditt der LED-stripen kan skape en kul effekt.
  • Noen LED-striper er laget for å plasseres skjult, men alternativer med effektive lysspredere kan også plasseres åpent. Ta en titt på hvordan det er mulig å lage effektfulle felter og striper med LED, kanskje innfelt i enten gulv, vegg eller tak.

Standardvalg – mange forskjellige økosystemer å velge mellom

Selve LED-stripen er på mange måter enn standardvare, med en mengde små LED-lyskilder festet til et fleksibelt bånd. Disse kobles så til en eventuell kontroller for fjernstyring, satt sammen med en strømforsyning. Når det gjelder smart belysning, er det fornuftig å tenke over hvilken standard du velger. Det finnes en mengde forskjellige leverandører på markedet, og dessverre er ikke alle standarder kompatible med hverandre.

Per 2022 er det kanskje Zigbee som er den mest relevante standarden, som gjør det mulig å samkjøre flere økosystemer. På sikt er standarden Matter interessant, da den støttes av både Google, Samsung, Amazon, Apple og mange flere. Det er alltid vanskelig å spå hva som vil bli den dominerende standarden, men prøv å velge fremtidssikkert.

Kommentarer er skrudd av for Lag integrert og smart belysning på egen hånd med LED-striper